Ga verder naar de inhoud

Over het Heldenbos

Het Heldenbos is een burgerinitiatief om alle coronahelden te eren. Plant voor maar € 5 ook een boom voor jóuw held en help het bos groeien.

Wat is het Heldenbos?

Onze coronahelden zijn dag en nacht voor ons in de weer. We moeten hen laten zien dat we hun inzet appreciëren. Nu. Maar ook later.

Tegelijk merken we dat mensen in deze moeilijke tijden massaal de natuur in trekken. We zoeken rust en ontspanning in parken, gaan wandelen in natuurdomeinen en bossen en verkennen onze eigen regio per fiets.

Daarom willen we een monument oprichten. Geen monument van steen of brons, maar iets dat leeft en groeit. We planten samen een bos voor deze helden: als groeiend eerbetoon en als blijvend symbool van ons geloof in de toekomst.

Keagan henman AM1 Ap1 M Xuno unsplash

Waar staat het Heldenbos?

Ondertussen zijn alle Heldenbossen, die levende monumenten moeten worden, in de verschillende Vlaamse provincies aangeplant, samen goed voor meer dan 18000 bomen verspreid over een oppervlakte van 9.75 hectare.

Het eerste Heldenbos wordt onderdeel van het Wullebos in Moerbeke, Oost-Vlaanderen en zal het hele jaar vrij toegankelijk zijn voor alle bezoekers. Hierdoor herstellen we de oude bosgordel in het noorden van Oost-Vlaanderen en krikken we de biodiversiteit van het gebied op. De naam Wullebos is afgeleid van het woord Wulle, dialect voor ransuil, een zeldzame vogel die in het Wullebos leeft en dankzij het Heldenbos zijn habitat ziet uitbreiden.

Daarnaast zijn Heldenbossen aangeplant in Zulte (Oost-Vlaanderen), Poperinge (West-Vlaanderen), Houthalen-Helchteren (Limburg), Aartselaar (Antwerpen) en Halle (Vlaams-Brabant).

Ook in het najaar 2021 zal nog een Heldenbos aangeplant worden.

Francois genon w3v C Ab E Ax 0 unsplash

Wie zijn de coronahelden?

Een coronaheld is iemand die jou, of iemand die je kent, door deze moeilijke tijden helpt. Je bepaalt volledig zelf wie jij wil bedanken en eren!

De lijst is eindeloos: ziekenhuis- en zorgpersoneel, winkelbedienden, postbodes en pakjesbezorgers, chauffeurs en machinisten, bouwvakkers, slagers en bakkers. Of simpelweg iemand die mondmaskers naait, boodschappen doet voor een buur, en ga zo maar door.

Ani kolleshi vu Da Z Veny0 unsplash

Wat gebeurt er met mijn bijdrage?

De initiatiefnemers en partners van het Heldenbos werken stuk voor stuk vrijwillig. BOS+ engageert zich om de opbrengst van deze actie te besteden aan de realisatie van nieuw bos: het Heldenbos.

Maak mee het verschil!

Doe een bijdrage en plant ook een boom voor jóuw held.

✓ Plant een boom

✓ Eer een coronaheld

✓ Zorg voor meer groen